Janet-Dekker-Rodenburg-EFT-relatietherapie-samengesteld- gezin-familie-mediation-coaching-regio-Amersfoort-’t Gooi

Gespreksgroep jongvolwassenen (18-30 jaar) van gescheiden ouders

In 2017 zijn we gestart met een gespreksgroep voor jongvolwassenen (18-30 jaar) van gescheiden ouders.

Het doel is om support & ondersteuning te bieden aan jongvolwassenen bij het verwerken en leren omgaan met de gevolgen van echtscheiding van ouders.

Een kenmerk van de bijeenkomsten is het kunnen delen van ieders eigen verhaal en daarin de gemeenschappelijke factor te bespreken. Door kennisoverdracht en in gesprek gaan met elkaar brengt bewustwording op gang.

De avond openen we met een rondje hoe de voorgaande weken voor de deelnemers is geweest. De situaties waar een ieder tegen aanloopt worden onderling besproken en de coach geeft vanuit professie en ervaring tips en tricks hoe daar mee om te gaan.

Een belangrijk aspect wat in de vorige bijeenkomsten naar voren kwam is hoe je de verantwoordelijkheid van de ouders bij hen kunt laten en hoe je eigen keuzes maakt die voor jou op dat moment aan jouw behoeften voldoen.
Het innemen van je “eigen grond” en je eigen grenzen zoeken en aangeven en dat op een verbindende manier communiceren, zijn onderwerpen die als een rode draad door de gesprekken lopen.

Enkele ervaringen van de deelnemers:

Marleen, 29 jaar,
“Deelname aan de groep geeft inzicht en verheldering. Ik wist niet dat verhalen (lees: patronen) zo op elkaar konden lijken en die herkenning gaf erkenning van het nare gevoel dat je toch ergens overhoudt van een scheiding, ook als (jong) volwassen kind. De wisselwerking tussen de groepsleden en de coach ervaar ik als fijn.
Je merkt dat de coach (professioneel en persoonlijk) bekend is met de problematiek. Ik noem het een “kruisbestuiving”. Ervaringen geven mij meer inzicht in de rol en beleving vanuit het perspectief van mijn ouders en hoe ik daar als volwassen kind tussen sta. In de groep blijf je dan niet met elkaar zitten ‘klagen’, maar je krijgt handvatten om zélf dingen te veranderen in je relaties met familieleden. Dat geeft beweging en verandering en groei in de verwerking van de scheiding wat mij ten goede komt in mijn huidige en toekomstige relaties.”

Sophie, 25 jaar,
“Toen ik aan deze gespreksgroep begon, had ik geen speciale verwachtingen. Het leek mij goed om na te denken over de scheiding van mijn ouders en hoe ik daar als kind het beste mee om zou kunnen gaan. Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou herkennen in de verhalen van anderen. En juist die herkenning helpt  om problemen met betrekking tot de scheiding van mijn ouders op te pakken en om na te denken over mijn relatie met mijn ouders. Vooral de informele en open sfeer, van zowel de coach als andere ‘lotgenoten’, ervaar ik als positief. “

Boekentip: Hans Groeneboer : “Op de schouders van ouders”


Tags : ,

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Janet Dekker-Rodenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.