Een nieuw begin voor echtparen na pensioen

Pensioen betekent vaak het begin van een nieuw avontuur, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen voor echtparen, Na jaren van werk en routine kan de verandering van levensstijl tot spanningen leiden; je bent meer in elkaars aanwezigheid, er zijn gezondheidsproblemen, het herontdekken van intimiteit, het bespreekbaar maken van onopgeloste conflicten. Dit is waar relatietherapie van onschatbare waarde kan zijn.

Een van de voordelen is dat dat je meer tijd hebt voor elkaar en jezelf om nieuwe dingen te onderzoeken die je samen wilt gaan doen maar ook eindelijk eens tijd hebt om die dingen te doen waar je nu de ruimte voor hebt.
Tegelijkertijd kan dit leiden tot stress omdat het patroon van je dagelijks leven helemaal is verandert. Dit kan soms ook vervelende gevoelens geven die voor communicatie problemen kunnen zorgen.

Deze nieuwe levensfase vraagt om aandacht. Als stel zal je opnieuw moeten leren luisteren naar elkaars wensen, verlangens en behoeften.
Relatietherapie helpt stellen elkaar beter te begrijpen en accepteren van veranderingen en bij het vinden van nieuwe manieren om elkaar te ondersteunen.
Bovendien kan pensionering leiden tot zelfontdekking en individuele groei wat de relatie kan versterken.


Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Janet Dekker-Rodenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.